
ELMADAĞ NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ
Müdürlüğümüz, İlçe Nüfus Müdürü (1) Şef (6) Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni (1) Adet Memur kadrosu ile Hükümet konağının 1. Katında hizmet vermektedir.
Mernis Projesinin gerçekleşmesi sonucunda; Türkiye genelinde 921 ilçe nüfus müdürlüğünde on-line işleme geçilmiştir. Buda kısa zamanda kişi kayıtlarına ulaşabilmek anlamına gelmektedir. Vatandaşlarımız artık zaman kaybına uğramadan, ikamet ettikleri ilçe nüfus müdürlüklerine giderek kısa sürede işlemlerini yaptırabiliyorlar. Ancak Mernis veritabanındaki bilgiler Kimlik Paylaşım Sistemine (KPS.)bağlanan tüm Kurumlar tarafından Nüfus Kayıt Örneği ve Yerleşim Belgesi alınabildiğinden ayrıca vatandaşlardan Yerleşim Belgesi ve Nüfus Kayıt Örneği istenmeyecek, Nüfus Müdürlüğüne yönlendirilmeyecektir.
Nüfus Durumu :TÜİK tarafından açıklanan Adres Kayıt Sistemine göre ilçemizini 2019 yılı nüfus durumu aşağıda gösterilmiştir.
Merkez : 26.012
Hasanoğlan : 15.211
Yeşildere : 2.099
Köyler : 2.235
Toplam : 45.557
Nüfus yoğunluğu 79,5 kişi/km2 dir.
Kırsal bölge olan orman içi köylerinde nüfusta azalma, kara yolu ve sanayi kuruluslarına yakın kesimlerde ise artış göze çarpmaktadır. İlçemizde Nüfus artış hızı (binde) % 18.50 Nüfus yoğunluğu 78 kişi/km2 dir.
T.C. KİMLİK KARTLARI
Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvuruları Ocak 2017 tarihinden itibaren başlanılmış ve halen İlçemiz Nüfus Müdürlüğünde devam etmekte olup; Vatandaşlarımızın en kısa zaman da Kimlik Kartına başvurmaları gerekmektedir.
Kullanım süresi 10 yıl olacak olan yeni Kimlik Kartlarında gelişmiş güvenlik ögeleri bulunmaktadır. Bu proje ile Güvenli Kimlik doğrulaması, sahteciliğin önlenmesi, internet erişimi ile elektronik imza olarak kullanımı ve bürokrasinin azaltılması sağlanacaktır.
İlk defa kimlik kartı başvurusu için; Nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur kimlik kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile Nüfus Müdürlüğüne yapılır.
On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurarak son 6 ay içerisinde ön cepheden çekilmiş (arka fon renginin beyaz,alın, yüz ve çenenin açık olduğu) bir adet biyometrik fotoğraf ile müracaatı gerekmektedir.T.C.Kimlik Kartı randevusu Nüfus Müdürlüğümüzden aynı gün verilmekte ve başvurular alınmaktadır.
T.C.Kimlik Kartı bedeli; değiştirme için 16 TL ve kayıp nedeniyle verilen kimlik kartı için 32 TL’dir. Doğum olayının 30 gün içinde bildirimine ait Kimlik Kartı düzenlenmesi durumunda herhangi bir bedel alınmaz. Kimlik Kartına başvuru sırasında Kayıp veya doğum nedeniyle yazımda, vatandaşın talebi üzerine yeni kart düzenleninceye kadar Geçici Kimlik Belgesi verilir.
Kimlik Kartı kişinin başvuru sırasında bildirdiği adrese PTT aracılığıyla gönderilecektir. Adresine teslim edilemeyen kartlar Nüfus Müdürlüğünden bir ay içinde teslim alınması gerekir.
ADRES KAYIT SİSTEMİ
Adres Kayıt Sistemi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce kişilerin adreslerinin elektronik ortamda güncel olarak tutulmasını sağlayan sistemdir.
1)Adres Kayıt Sistemiyle kişinin sürekli kalmak niyetiyle oturduğu “Yerleşim Yeri Adresi “ile kişini yerleşim yeri dışında kalan ve geçici süre ile oturulan yazlık, kışlık, ikinci konut gibi Diğer Adresleri tutulacaktır.
2) Yerleşim yeri ve Diğer Adres değişikliği bildirimleri:
-Nüfus Müdürlüklerine (20 iş günü içinde)
-Hizmet almak üzere müracaat edilen kurumlara (Belediye, Elektrik, su idareleri vb…) 20 İş günü içinde Adres Beyan Formu doldurulmak suretiyle yapılır.
3)Yerleşim yeri adreslerinin tutulmasında kişilerin yazılı beyanı esas alınır. Aynı konutta bulunan ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilir.(Nüf.Kan.50 md.)
4)Çocukların ve kısıtlıların adresleri veli, vasi, kayyım, bulunmaması halinde büyükbaba veya ergin kardeşleri tarafından bildirilir.
5)Huzurevi, yetiştirme yurdu, cezaevi gibi yerlerde kalanların adresleri kurum yetkililerince; bildirim yapamayacak kimsesizlerin bildirimleri ise muhtarlar tarafından yapılır.
YERLEŞİM YERİ (İkametgah İlmuhaberi) Verilmesi
1-Kimlik Paylaşım Sistemine (KPS.) Bağlanan Muhtarlıklarca
2-Nüfus Müdürlüklerince
3-Dış temsilciliklerimizce verilir.
Yerleşim yeri ve Diğer Adres Belgesinin geçerlilik süresi veriliş itibariyle 30 gündür.
KPS ye bağlanan Muhtarlıklarca bölgesindeki vatandaşlara Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi
(İkametgah İlmuhaberi) sistemden alınarak Muhtarın tasdikiyle ilgilisine verilir.
İDARİ PARA CEZALARI: (5490 Sayıl Kan.68. maddesi)
a) Nüfus olaylarını bildirmekle görevli olup, bu görevlerini Kanunda belirtilen süreler içinde
yerine getirmeyen kamu görevlisine, o yer Nüfus memurunun teklifi üzerine, Nüfus
Müdürünün onayı ile Kırk ( 44TL) idari para cezası verilir.
b) Evlenme olayı bildirme yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyenlere Nüfus
Müdürlüklerince 50 TL idari para cezası verilir.
c) Yerleşim yeri adres değişikliklerini süresi içinde (20 iş günü) yapmayan kişilere 51 TL gerçeğe
aykırı beyanda bulunanlara ise 1038 TL idari para cezası verilir.
Not: İdari para cezaları 15 gün içerisinde maliyeye ödenirse %25 indirim yapılmaktadır.
d) Gerçeğe aykırı yerleşim yeri ve cüzdan talep belgesi veren Köy ve Mahalle muhtarlıkları ile
Nüfus Müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar altı (6) aydan dört (4) yıla kadar hapis cezası ile
cezalandırılırlar. (5490 Sayılı Nüf.Kan. 67. Md.)
EVLENME EHLİYETİ ve ŞARTLARI
Ergin olan, 18 yaşını doldurmuş olup, kısıtlı olmayan ve ayırt etme gücüne sahip olan her kişi kendi iradesi ile evlenebilir.
a. 17 yaşını doldurmuş olan kadın ve erkek yasal temsilcisi izni ile evlenebilir.
b. 16 yaşını doldurmuş olan kadın ve erkek hakimin izni ile evlenebilir.
c. Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemezler.
d. Kısıtlı, yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez.
EVLENMEYE MÜRACAAT
Birbirleriyle evlenecek olan olan kadın ve erkek, içlerinden birinin oturduğu yer Evlendirme memurluğuna birlikte müracaat etmeleri esastır.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 134. Maddesi uyarınca evlenecek erkek veya kadının oturdukları yer Evlendirme memurluğuna birlikte başvurmaları esas olduğundan ayrı ayrı evlendirme memurluğuna müracaatları mümkün değildir.
Ancak Yönetmeliğin 17. Mad. yer aldığı gibi evlenecek kişi müracaat işlemini özel vekâletname ile de yürütebilir.